Home » Løping, en effektiv treningsform også om vinteren?

Løping, en effektiv treningsform også om vinteren?

Når våren kommer frister det for mange å begynne med mer kondisjonstrening for å gå sommeren i møte. Men hvorfor ikke starte i dag? Løping egner seg vel så godt på vinteren, som de andre årstidene. Kanskje kreves det litt mer motivasjonsarbeid og planlegging før man kommer seg over dørstokkmila, men med godt treningstøy og joggesko med godt grep er man godt rustet.

Løping er en effektiv treningsform; og gir god effekt på kondisjon  dersom man trener regelmessig over flere uker. Det kan  gjøres så å si hvor som helst og krever nesten bare et par joggesko. Bonuseffektene med løping er mange! Man får en sterkere beinbygning, bedre blodsirkulasjon, sterkere hjerte, fastere kropp og ikke minst – man får mer energi og forebygger muskel/skjelettlidelser og hjertekarsykommer.

Løping er imidlertid ganske belastende for muskulaturen i starten, og det kan være lett å få en belastningsskade når man starter opp med denne formen for trening. Sener og muskler er svært tilpasningsdyktige, men trenger litt tid på å tilpasse seg den nye treningsformen.

 Her er derfor noen tips for deg som ønsker å komme i gang med løpetrening ute

Legg løpeøktene til dager der gradestokken ikke kryper altfor langt under null ( max. – 15 grader)

Oppvarming er viktig: Gå/småjogg i starten og unngå å jogge på iskledde veier. Svært rolig intensitet de første 10 – 15 minuttene.

Kle deg med ull, og ikke minst ullsokker som går godt oppover leggene.

Tenk korte økter i snakketempo i starten ( 30 – 50 min) , gå gjerne i bakkene.  Gjenta 2 – 3 ganger i uken de første to ukene.

Tøy godt ut etter trening. Viktige muskelgrupper å tøye er legger, forside og bakside lår, hofteleddsbøyer, setemuskulatur og utside lår.

Ha gode sko. Skoene bør være godt dempet, ikke for gamle og korrigert i forhold til steget ditt. Oppsøk gjerne fagkunnskap om du er usikker på valg av løpesko. Det finnes sko som er tilpasset ulike løpssteg på markedet.

Løp på forskjellig underlag. Løping  på lett snøkledde grusveier er mer skånsomt enn asfaltløping i saltet slapseføre!

Kombiner gjerne løpingen med styrketrening for rygg, mage og bein, og gjerne også annen utholdenhetstrening som ski/sykkel.

Husk:

Tar du ett skritt av gangen, så kommer du langt…  du vil ALDRI angre på at du tok det første skrittet!

* Svanhild*

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *