Home » Skulder

Skulder

Smerter i skulderen er en svært vanlig årsak til at man oppsøker hjelp og kan være årsak til både jobbfravær og redusert nattesøvn. Mange yrkesgrupper er svært utsatt for å utvikle skulderproblemer, deriblant frisører, malere, snekkere og alle andre som jobber mye med armene over hodet. Statisk arbeid i eller over skulderhøyde er en risikofaktor for å utvikle skulderplager.  Skulderen er et komplisert ledd og er det leddet i kroppen med størst bevegelsesmuligheter.  Den er utformet for å kunne plassere hendene i ønsket posisjon på samme måte som en gravemaskin er laget for å kunne utføre arbeidet med ”grabben”. Skulderleddet er helt avhengig av et godt og velfungerende samspill mellom de ulike skuldermusklene for å kunne fungere optimalt. I tillegg er alle bevegelsene du gjør med armen din avhengig av en god og normal rytmisk bevegelse mellom skulderblad, rygg, krageben, nakke og skulder. Dersom det oppstår problemer i en av disse leddene vil det kunne gi feilbelastninger i nakke, skuldre, rygg og armer.

Skulderen har ulik type muskulatur. Noen fungerer som bevegelsesmuskler mens andre fungerer som stabiliseringsmuskler som er med på å holde skulderleddet på riktig plass til riktig tid og med riktig kraft slik at vi kan bruke armene våre med stor presisjon og riktig muskelbruk. Særlig de små stabiliserende musklene som ligger innunder de ytre bevegelsesmuskulaturen er utsatt for slitasje og skader.

Årsaker til skuldersmerter kan være:

– Slitasjoforandringer i skulder/kragebein

– Slimposebetennelse

– Senebetennelse

Betennelse i m.supraspinatus
(http://www.sportsinjuryclinic.net)

– Referert fra både nakke og fra strukturer i brystryggen

–  Klemt  på nerve i nakken.

– Muskulære spenninger i nærliggende muskulatur

– Dårlig koordinasjon av skulderens stabiliserende muskler (musklene sentrerer ikke lenger skulderen riktig i forhold til de krav som stilles til armen)

– Ugunstig kroppsholdning over tid

Undersøkelse/veien videre:

Undersøkelsen retter seg mot å finne årsaker til hvorfor problemet har oppstått og hva man kan gjøre for å gjenvinne best mulig funksjon. Kanskje er det feilstillinger i skulderen som følge av stram muskulatur, redusert styrke/ stabilitet omkring skulderen, ugunstig kroppsholdning, arbeidsstillinger, endret leddbevegelighet el. Tilrettelagt trening blir dermed viktig for å gjenvinne god koordinasjon av skuldermuskulatur/stabilitet i skulderen.

På bakgrunn av funksjonsundersøkelsen legger jeg opp et individuelt behandlingsopplegg. Et eksempel på elementer som ofte inngår i en skulderrehabiliteringsprosess er:

–          Leddmobilisering av skulder/ryggsøyle/brystrygg

–          Rehabilitering og oppbygging av bevegelighet, styrke og stabilitet i skulder slik at musklene samarbeider godt med hverandre.

–          Trykkbølgebehandling (se forøvrig mer informasjon om trykkbølgebehandling under fanen øverst til høyre: AKTUELT).

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *