Home » Under fanen FYSIOTERAPI i toppmenyen kan dere lese mer om ulike plager i kroppen og en mulig årsak til disse

Under fanen FYSIOTERAPI i toppmenyen kan dere lese mer om ulike plager i kroppen og en mulig årsak til disse

I den senere tid har det vært stort fokus på trening av kjernemuskulatur omkring mage og rygg. At man har nytte av akkurat det samme fokuset på nakke er det imidlertid mindre kjent og lett å glemme!

Finmekanikken i nakken består av et fint samspill mellom ledd, dyp muskulatur og nervesystemet. Vi er helt avhengig av at nakken fungerer som den skal siden problemer med nakken kan gi utslag i vansker med å holde til balanse, utføre mer presise bevegelser og orientere oss etter sanseinntrykk fra syn og hørsel.

Nakkemuskulaturen er mer sensitiv i forhold til annen muskulatur og er lett påvirkelig i forhold til følelsesmessige forandringer. Følelsesmessige belastninger som for eksempel stress kan påvirke muskulaturens spenningsrad og medfører smerter/anspenthet, vansker med å slappe av, med påfølgende hodepine.

Muskulatur som ligger dypt under annen muskulatur og som er med på å stabilisere nakken er all hovedsak to leddnære muskler:

 

m.longus colli

 

m.longus capitis

Felles for de leddnære musklene er at de finstyrer den enkelte virvels bevegelse i forhold til hverandre. Dette medfører at musklene er med på å forhindre at skyvkrefter oppstår i nakken slik at nakkevirvlene kan få ørsmå glidninger i forhold til hverandre. Forskning viser at det på samme måte som ved korsryggsmerter kan skje en deaktivering (musklene kobler ut) av disse musklene ved nakkesmerter. Dette medfører at de ytre muskulaturen overtar oppgavene til de stabiliserende musklene. Siden disse ytre musklene ikke har de samme anatomiske forutsetningene for å ivareta nakkens stabilitet vil dette kunne gi utslag i tretthet/smerter/anspenthet i nakke/skuldermuskulatur, hodepine osv. Ofte ser man også holdningsendringer i nakken noe som har medført at enkle muskler blir lange og slappe, men andre blir korte og stramme. Dette er med på å forsterke problemet ytterligere.

Mange årsaker til smerter i nakken:

–          Akutt skade

–          Prolaps

–          Degenerative leddforandringer/slitasje

–          Anspenthet pga stress, intens konsentrasjon over tid, irritasjon, støy, lysforhold osv.

–          Feil brillestyrke. Anstrenger du øynene, vil du automatisk spenne nakkemuskulaturen.

–          Ugunstige arbeidsstillinger

–          Statisk og ensidig arbeid

–          Trekk, spesielt fra ene siden (eks: sjåfører med åpent vindu)

–          Gal liggestilling (sovne på sofaen, ugunstig hodepute)

Undersøkelse/veien videre:

Foto: Dreamstime.com

Etter en grundig undersøkelse av nakken din kan man finne ut om smertene/ubehaget du opplever skyldes låsing av nakkevirvler, prolaps, utstrålende smerter som følge av nerveklemming, muskelspenninger, triggerpunkter, svake nakkemuskler, eller en kombinasjon av disse. Riktig behandling er viktig for at du skal kunne gjenvinne god funksjon i nakken.  Ut i fra undersøkelsen legger jeg opp et individuelt behandlingsprogram som forhåpentligvis kan hjelpe deg til å gjenvinne normal funksjon i nakken.

Jeg legger vekt på øvelser for å re-lære den nevromuskulære kontrollen i nakken og jobber med konkrete øvelser for å stimulere til samspill mellom de dype og overfladiske musklene i nakken.

Målet med behandlingen er ofte å kunne oppnå tilstrekkelig styrke/stabilitet i nakken og jobbe med god kroppsholdning slik at man kan bruke nakken riktig i hverdagslige aktiviteter. På denne måten håper jeg at du vil kunne fungere bedre på jobb og fritid.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­___________________________________________________________________________

Dersom det skulle vise seg at det er ting som peker mot at du bør ha ytterligere undersøkelser hos spesialist som er utenfor mitt kompetanseområde (behov for MR – undersøkelse, manuellterapi el.) hjelper jeg deg med kontakt av disse.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *